No niin kävi, että jäät lähtivät tänäkin vuonna! Vieläpä niin, että viikoa aikaisemmin löimme Arin kanssa vedon siitä, milloin jäät lähtisivät lopullisesti. Palkintona olisi mainetta, kunniaa sekä mestarisäätietäjän arvonimi. Sanoin siis, että jäät lähtvät lauantaina 26.4 tai tarkemmin la-su yöllä niin, että aamulenkillä sunnintaiaamuna huomaisin jäiden lähteneen. No niinhän siinä sitten kävi, tarkalleen! Paitsi etten itse ollut aamulenkillä koiria käyttämässä kaikista perimmmäisistä syistä johtuen, mutta joka tapauksessa, veikkaukseni piti paikkansa :D Ei siis ole mennyt hukkaan muutaman vuoden jäätilanteen analysointi.

Istutuksilleni oli käydä köpelösti viime viikolla. Lämpimistä ilmoista ja auringon paisteesta johtuen uskaltauduin viemään tomaatin taimia ulos parvekkeelle. Mutta voi pettymysten pettymys, meinasi käydä oikea fuksin työ! Jotain tapahtui, liekö sitten kuitenkin paleltuneet tai auringossa palaneet, lopputulos oli joka tapauksessa samannäköinen: nuutumusta, käpristyneitä lehtiä ja hätähuutoja! Lopetin ulkoiluttamisen ensitilassa ja ensiavuksi annoin raikasta vettä ja lämpimän paikan keittiön pöydällä. Aikaa kului ja kului, ja pelkäsin jo pahinta. Mutta noin kaksi päivää sitten muutama taimi onnistui nostamaan päätään ahdingosta ja alkoi suorastaan rehottamaan! Opetuksen saaneena en nyt yhtään vielä vie kasveja ulos, ehkä jäistä vapautuneen Saimaan  jäiset tuuloset ovat vielä liikaa hentoisille taimille.

Muut istutukseni ovat pärjänneet erittäin hyvin. Sitruunamelissat ovat jo antaneet ensimmäisen pienen satonsa, harvensin nimittäin niiden päitä hiukan, että alkavat tuuheutua. ne kyllä puskevat lehtiä jo mallikelpoisesti jokaisesta lehtivälistä, eli ei syytä huoleen. Myös basillikat kasvavat hitaasti, mutta varmasti. Ne tuoksuvat ihanalta! Koko keittiön täyttää eksoottisen makean ja tuoreen sekoitus. oli pakko ostaa kaupasta tuore basilika ja istuttaa se ruukkuun, että sain alkaa korjata jo satoa ruokiin. Sekin viihtyy hyvin ja tunkee uusia lehtiä minkä ehtii :D Olen löytänyt uusia kivoja makuyhdistelmiä, jotka alkuun kuulostavat omituisilta, mutta ovatkin sitten maukkaita. Esimerkiksi porkkanaraaste virkistyy mukavasti runsaalla basilikasilpulla. Ainut vaan että en ole löytänyt isoja pusseja porkkanaa kaupoista enää pitkään aikaan (Ihan totta, mitä tekee puolen kilon porkkanapussilla???? Siinä on ehkä tyyliin 2,5 porkkanaa, ei riitä mihinkään), ja kilon pusseissa olevat suomalaiset porkkanat ovat olleet vähän kämäsiä. Ymmärrän hyvin entisaikojen ihmisiä, kun kevät on ollut puutteen aikaa: vaikka kevät on jo tullut ja puut melkein hiirenkorvilla, edellisvuoden varastot oli jo melkein käytetty eikä uutta satoa ollut vielä saatavilla. Mutta aina jotain, ettei nyt vallan keripukki iske! Siis, bongasin jo nuoria nokkosia leskenlehtien vierestä suojaiselta pintareelta. Jätin kyllä vielä poimimatta, kun edellisvuotisia on vielä pakkasessa.  Vivez les frigos! (Suom.huom. Eläköön kylmäkalusteet!)